Isnin, 27 Mei 2013

Turki Day 1 2013: Istanbul Day 1

Flight Dari Malaysia mail jam 12.30 malam. Naik menunggu penerbangan. Perjalanan ambil masa 10 jam lebih. Mendarat di Attartuk airport dan proses imigresen berjalan very slow sebab orang terlalu ramai. Anyway jumpa juga org Malaysia semasa di imigresen Turki.

Ke Metro station.

Dari Airport --> Zeytinburnu [tukar Tram bersebelahan TL3 seorang] ---> Kabatatas TL3. Kos dari Airport ke Sultanahmed atau Kabatas hanya TL6.Balik EkmekStesen keretapi tertua di Turki, Gulhane


Basilica Cistern-TL10
Ticket Kamilkoc-Tiket ini saya akan pakai pada 3 Jun untuk ke Denizli. Perjalanan ambil masa 8 jam. Saja beli awal.Istiklal street. Berjalan di sini sebelum berlaku rusuhan.Blue MosqueHagia SophiaBila balik hotel kaki rasa nak patah. Berjalan satu hari.

Bersambung ...

(Catatan ditulis di Taxim Point Hotel, Istanbul, jam 3.30am 29 jun 2013)

4 ulasan:

 1. Salam..kalu pergi turki x payah sediakan visa kew..terus masuk pakai imigresen pakai pasport merah ke..

  BalasPadam
 2. walaikum salam. Visa untuk rakyat Malaysia TAK PERLU. Kalau anda direct dari KL kaunter tak akan tanya. Akan tetapi kalau anda terbang dari airport di UK atau tempat lain dia akan minta anda sediakan VISA. Just maklumkan di kaunter tersebut untuk Malaysian tak perlu. Anda akan diminta ke kaunter yang disediakan oleh pihak airport untuk pengesahan tanpa visa.

  BalasPadam
 3. Assalamualaikum.

  Nak tanya, tix Kamil Koc tu beli kat Taksim ke? Jauh x dari Taksim Square? Thanks.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Jarak tak pasti tapi walking distance. Dari Taksim Square atau tempat Bas Havatas arah ke Istanbul Teknik University-deretan kedai di luar pintu masuk University. Jalan tu menghala ke Stadium bola Galatasaray (kalau tak silap) dan boleh terus ke Istana Dolmahce. Jalan pagi-pagi lebih segar udaranya.

   Padam