Ahad, 12 Mac 2017

Perth 2017

Ini trip pertama tahun 2017. Tahun ini kerja banyak dan macam tak bersemangat untuk ke mana-mana. Tapi akhirnya pergi juga ke Perth sebab tak pernah ke sini dan teringin nak tengok Perth.

Pergi ke Perth ni bukanlah ada dalam perancangan. Kebetulan ikut family adik ke sini. Kebetulan masa datang hari tu bulan Mac masa autumn. Cuaca di Perth siang agak panas dan malam sederhana sejuk. Cuaca agak sejuk pada waktu dinihari. Cuaca siang agak berangin. Itulah yang mengurangkan bahang panas.


Makanan
Kanan halal tak ada masalah. Mudah didapati di Perth. Nak beli mentahpun banyak super market yang menjual makanan mentah. Di Perth ini yang paling saya suka banyak buah-buahan fresh dari ladang. Daripada buah apple hinggalah kepada kekacang yang pelbagai jenis.

Shopping

Tak banyak shopping Complex tetapi cukup dan memadai.

Tempat Menarik
Banyak sebenarnya tetapi tak larat nak redah semuanya.

Transport
Kami sewa Van untuk satu family. Awas patuhi had  laju kalau tidak kena saman.
Overall Perth ni sesuai kalau nak bawa keluarga berjalan-jalan tapiii make sure musim yang sesuai.



 Caversham Wildlife Farm


 Freemantle Church

 War Memorial


Isnin, 6 Jun 2016

New Zealand: Queenstown to Te Anau - day 5

[dah berbulan-bulan tak menulis disebabkan sibuk)
Masa nak check out pagi tu pekerja dah bersiap sedia nak buat cleaning. Walaupun kos penginapan di Queenstown agak mahal tetapi cukup berbaloi dengan kemudahan yang disediakan.
Pagi suhu agak sejuk malah jalan-jalan nampak ada sedikit snow. Perlahan menyusur keluar dari Queenstown ke Te Anau. Jarak perjalanan ambil masa 3 jam. Seperti biasa terdapat beberapa tempat di sepanjang tasik yang kena singgah ambil gambar. sepanjang perjalanan permandangan biasa ladang, lembu, kambing, tasik, kawasan yang agak berkabus dan macam-macam lagi. Ini kali pertama melalui jalan ini.

Akhirnya sampai juga ke Te Anau. Cuaca agak mendung berbanding dengan Queenstown. so gambar kurang cantik. Bandar di Te Anau agak kecil dan simple.






Pagi ini perjalanan diteruskan ke Milford Sound...



Ahad, 5 Jun 2016

New Zealand: Queenstown - day 4

Pagi ni pelan nak ke atas gunung dan bukit
1). The Remarkable
2). Skyline

Perjalanan pagi ke remarkable ambil masa 40 minit sehingga ke atas gunung. Dari Queenstown ke kaki bukit dalam 20 minit tetapi nak naik ke atas kena jalan perlahan disebabkan jalan yang curam dan mengerikan.








2). Skyline





New Zealand: Queenstown - day 3

Perjalanan dari Lake Tekapo ke Queenstown ambil masa sekitar 5 jam sebab banyak berhenti.  Dalam perjalanan singgah ke beberapa destinasi.

Kolam penternakan ikan Salmon

Lindis Pass




Sungai yang airnya hijau untuk aktiviti extreme games


Dan akhirnya tiba di Queenstown. Hostel penginapan di Queenstown yang menarik dari segi lokasi.



Hotel: Alexis Motel & Apartments, 
Address: 69 Frankton Road, 9300 Queenstown, 
New Zealand






Petang kami ke Glenorchy. Tempat ni agak sunyi tetapi menarik.




bersambung...